8 lip 2014

ciasteczka owsiane


Rzadko piekę, ale łasuchem jestem strasznym. Ciasteczka owsiane robiłam jak do tej pory kilka razy według różnych przepisów, ten jest zdecydowanie najlepszy.

składniki na 15-20 ciastek:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 90 g roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- duża garść rodzynek
- garść otrębów (opcjonalnie)
- garść ziaren słonecznika, można też dodać dowolne orzechy
- kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego
- odrobina cynamonu
- odrobina mleka


Wszystkie składniki mieszamy w misce, na końcu dodajemy odrobinę mleka, jeśli masa będzie zbyt sucha i za mało kleista. Powinna mieć konsystencję papki. Formujemy z niej kulki, kładziemy je na blaszce i "rozpłaszczamy" widelcem lub innym narzędziem. Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 160 stopni.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz